Nyt sitä saadaan. Lunta. Ensin on mustaa ja pimeää kuukausitolkulla ja sitten kun alkaa pyryttää,  niin kaikki paikat täyttyvät lumesta. Pakkasta saisi olla enemmän kuin tämä 1-4 astetta. Eilen kun olin hiihtämässä vasta huolletuilla suksilla, olin ihan pulassa, kun pehmeä lumi tarttui jatkuvasti suksien pohjiin. Jouduin monta kertaa pysähtymään pohjia puhdistamaan. Suksi piti ottaa pois ja putsata suksi ylhäältä alas. Välillä en meinannut saada sidettä uudestaan kiinni. Kerrankin oli pakko pysähtyä kesken ylämäen, että pääsi mäen yleensä ylös.

Linjan suoralla kuulin jostain takaa voimakkaan aivastuksen ja toisen kohta perään. Ajattelin, että onpa flunssainen mies. Sitten kuului toisenlainen ääni, joka tuntui tulevan kuitenkin suusta. Ajattelin, että nyt se varmaan pyytää latua. Menin ladun sivuun ja katsoin taakseni: perässäni heilutteli mies minun rukkastani. Pölisin ja pulisin, kiittelin ym. Kun hän tuli kohdalle ja antoi rukkasen, taputti hän poskeaan tai korvaansa. Tajusin, että mies oli kuuromykkä. Rukkanen oli pudonnut taskustani. Olin riisunut rukkaset, kun kädet hikosivat.

Pojat olivat meillä yökylässä. Aamupäivällä menimme pihaan ja tein pojille ladun. 6-vuotias osasi jo viime talvena hienosti hiihtää, 4-vuotiaalla sukset olivat toista kertaa jalassa. Isomman mielestä hiihdimme pienen kanssa liian hiljaa, hän meni ladun kaksi kertaa siinä kuin me kaksi. Pikkuinen hiihti pihan ympäri kerta toisensa jälkeen ja hienosti se sujuikin. On kiva, kun lapset innostuvat hiihtämisestä. Isomman kanssa voin jo lähteä pitemmällekin retkelle. Pikkuisen kanssa odotellaan jäälle tehtyä latua, mäkien laskua kun vasta opetellaan.

Pitäisi tulla pakkasilmoja, että jään päällä lumen alla oleva vesikerros jäätyisi. Vasta sitten jääladut tehdään.

Iltapäivällä, kun pojat olivat jo lähteneet kotiin, menin Suomi-Venäjä -seuran zakuska-kurssille. Nam, nam, miten hyviä zakuskoja teimme ja sitten tietysti söimme.

Huomenna olen vaalilautakunnassa tuossa lähikoululla. Jännittävä päivä ja ilta on tulossa. Ethän jätä äänestämättä.

Zakuska-kurssilla

Vesikannun takana: majoneesilla ja tuoreella valkosipulilla maustettu porkkanaraaste, seuraavana juustopatongin paloja + keitettyä kananmunaa ja maustekurkkua, oikealla juustopatonkia juuston ja tomaatin kera. Keskellä mustassa astiassa georgia-salaatti, jossa kinkkua, paprikaa ym. ym. Vaaleanpunainen ja keltainen on "silliä turkin alla". Lopuksi joimme venäläistä teetä ja nautiskelimme pietarilaisia karamelleja.